A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довжанська громада
Закарпатська область

Відкриття меморіальної дошки відомому поету, уродженцю с.Суха, Дмитру Креміню

Дата: 21.08.2021 15:47
Кількість переглядів: 1863

«Не я пишу, то мною пише Бог…»

Саме сьогодні, в день народження нашого видатного земляка, великого Українця Дмитра Дмитровича Креміня, в його рідній школі, яка нині гордо називається Сухівською гімназією імені Дмитра Креміня, відбулося відкриття меморіальної дошки в його честь.

Український поет, есеїст, перекладач, публіцист, педагог, науковець, громадський і політичний діяч, лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Бажання віддати шану величі яскравої особистості, що своїм талантом, своєю наполегливою працею та гідністю прославила рідний край далеко за його межами, зібрала сьогодні в Сухій чимало поважних гостей: родичів, друзів, колег Дмитра Креміня, які приїхали з різних куточків нашої країни.

Тарас Дмитрович Кремінь – гідний син свого батька: кандидат філологічних наук, український політик, громадський діяч, науковець, уповноважений із захисту державної мови. У своїй промові Тарас Дмитрович зауважив, що як для нього, так і для всієї родини Кремінів є дуже важливим визнання земляками місця і ролі його батька в житті села, в житті Закарпаття і всієї України. Разом з тим Тарас Кремінь подякував голові Довжанської територіальної громади Віктору Симканичу та голові Закарпатської обласної організації спілки письменників України, поету Василю Кузану за організацію сьогоднішньої події, яка, без сумніву є історичною не лише для Довжанської громади, а й усього Закарпаття.

Мало котрий навчальний заклад може похвалитися такою кількістю відомих постатей, яка зібралася сьогодні на подвір'ї Сухівської гімназії.

Фото без опису

Український поет, педагог, лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка, Петро Мідянка; доктор історичних наук, професор, письменник, журналіст Сергій Федака; заслужений працівник культури України, кандидат філологічних наук, український літературний критик, літературознавець, есеїст Євген Баран; українська поетеса, прозаїк, драматург, перекладачка Анна Багряна; український поет і прозаїк, поет-пісняр, гуморист, сатирик, журналіст Ярослав Ткачівський; народна артистка України, українська диригентка вищої категорії, хормейстер-постановник Оксана Мадараш; українська поетеса, письменниця, видавчиня, філологиня Тетяна П’янкова. І кожен з виступаючих згадував своє знайомство, спілкування чи навчання з Дмитром Кремінем. Відзначали гості непростий життєвий шлях геніального поета, переслідування на рідній землі, називаючи його визначною постаттю, що поєднує Схід і Захід, великим учителем та мудрим наставником, який любив правду і завжди говорив правду.

На завершення заходу Василь Кузан зауважив, що відкриття меморіальної дошки – це не підведення підсумків, а старт для нової роботи. Василь Васильович висловив сподівання, що у стінах Сухівської гімназії імені Дмитра Креміня невдовзі буде відкрито меморіальну кімнату-музей видатного земляка.

Додатково: матеріал про Дмитра Креміня від Radio Svoboda 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь