A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довжанська громада
Закарпатська область

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 25.08.2021 15:25
Кількість переглядів: 1581

Про пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин проти сказуФото без опису

З 3 вересня 2021 р. розпочнеться осіння кампанія з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Починаючи з 3 вересня цього року на території Закарпатської області планується проведення заходів з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Здійснюватимуться вони у межах виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні на 2021 рік, погодженого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 29.01.2021 №1.

Приманки з вакциною розповсюджуватимуться авіатранспортом (АН 2) обладнаним навігаційними системами GPS і системою реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту прямують по заздалегідь встановлених лініях  і для документування того, що на цій лінії було викладено заплановану кількість доз вакцини (щільність розкладки – 25 поживних принад (вакцин) на 1 км2).

Поширюватиметься вакцина у вигляді брикетів коричневого кольору, розміром 3х3х2 см, вагою 30 грамів із застосуванням авіатранспорту, шляхом розкидання її  на мисливські угіддя. Цей препарат має  різкий запах рибної муки, він повністю безпечний при поїданні домашніми тваринами і не становить жодної небезпеки для довкілля. Тих,  хто знайшов його, просимо не піднімати чи загортати ґрунтом.

Довідково: сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально. За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), сказ входить до першої п'ятірки основних небезпечних зоонозів, що завдають найбільших соціальних і економічних збитків. Щорічно від сказу у світі гинуть десятки тисяч людей, захворювання реєструється на території 110 країн світу. За оцінками ВООЗ, сказ входить до п'ятірки найбільш небезпечних зооантропонозів.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу до сприйнятливого організму через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь